Geplaatst op

Haagse burgemeester leest aan jonge nieuwkomers voor uit prentenleesboek

Meer dan ooit is het tijd voor positief nieuws! Burgemeester Jan van Zanen las in de Kinderboekenweek aan in Den Haag ‘gelande’ jonge nieuwkomers voor uit prentenleesboek Kat Kaat is weg. Dat deed hij vol verve voor kinderen op de Meester Schabergschool, die ‘Landingsplaatsen’ schiep voor jonge nieuwkomers die nog niet op een passende school terecht konden. Dat gaf een feestelijk tintje aan Actie Boektraktatie waarbij voor de 55e keer prentenleesboeken werden weggegeven! Dit keer in de vorm van een Scholenschenking; een pakket dat behalve de prentenleesboeken meer materiaal bevat om spelenderwijs het Nederlands op te pikken. Die materialen kunnen in een school rouleren en jarenlang ingezet worden.

Stichting De Jonge Nieuwkomers roept op om bij het Nationale Voorleesontbijt – op 24 januari 2024 – behalve aan peuters en kleuters, ook aan nieuwkomers te gaan voorlezen. Burgemeesters en anderen zijn hartelijk welkom om dat op een school te komen doen. De stichting hoopt zeer dat het voorbeeld van burgemeester van Zanen daarbij helpt! Vóór die dag komen er nog meer digitale vertalingen bij voor ouders, als steuntje in de rug en om hen  te stimuleren tot (voor)lezen.

Naast Den Haag spande Amsterdam zich in om nieuwkomers waarvoor nog geen schoolplek was toch passend onderwijs te kunnen bieden, daarvoor opende de kersverse Atlasschool haar deuren. Door toekenning van een bijdrage door het Amsterdamsche Fonds kan de stichting deze startende school bij het Nationale Voorleesontbijt een Scholenschenking doen!

Met de kleurrijke website van stichting De Jonge Nieuwkomers en het einde van het eerste hele kalenderjaar in zicht, hopen we dat nieuwe donaties een derde prentenleesboek mogelijk gaan maken! In dat geval kan Ella egel is weg het licht zien in 2024.