Doel van de stichting

Het doet er voor kinderen die Nederlands niet als eerste taal hebben veel toe om dat snel te leren praten en lezen, omdat taal de sleutel vormt tot kansen om zo gelijkwaardig mogelijk mee te kunnen doen. Om die reden werden specifiek voor hen vanuit de praktijk prentenleesboeken ontwikkeld: die zijn erop gericht om hen spelenderwijs aan de praat te krijgen en het leren lezen aan te wakkeren.

Via Actie Boektraktatie maken donaties het mogelijk om klassen nieuwkomers op een prentenleesboek te trakteren. De royalty’s die de auteur voor deze weggegeven boeken krijgt, worden volledig voor de stichting ingezet. Dus elke donatie vergroot ook nog eens een volgende boektraktatie of het verschijnen van een volgend prentenleesboek. Zo hoopt de stichting dat de prentenleesboeken zoveel mogelijk jonge nieuwkomers bereiken.

De stichting wordt warm ondersteund door een Comité van Aanbeveling. Dat bestaat uit: Prof. Dr. Halleh Gorashi, hoogleraar diversiteit en integratie, Marjolein Moorman, wethouder Onderwijs en Armoede, Dieuwertje Blok, televisiepresentator, acteur en stemacteur en Marry de Gaay Fortman, advocaat op de Zuidas die een financiële slinger gaf aan het eerste prentenleesboek dat het licht zag: Kat Kaat is weg.

Dit initiatief groeide vanuit Schrijfbedrijf De Jonge Teksten uit tot het oprichten van stichting De Jonge Nieuwkomers in mei 2022. Veel dank aan het notariaat van Houthoff dat de oprichting kosteloos mogelijk maakte en de advocaat-belastingkundigen die kosteloos ondersteunden bij de aanvraag van het ANBI-keurmerk, dat werd toegekend. (Voor jaarlijkse verantwoording: zie https://anbi.nl/publicatieverplichting/stichting-de-jonge-nieuwkomers/)