Geplaatst op

Grootscheepse actie rond het nationale voorleesontbijt 2023

AMSTERDAM – Voor de jonge nieuwkomers van De Fakkel wordt 25 januari extra speciaal. Nadat zij in hun pyjama voor het Voorleesontbijt aanschuiven, worden zij voorgelezen door twee wethouders. Tijdens het Nationale Voorleesontbijt wordt voorgelezen uit prentenleesboek Kat Kaat is weg. Ook ontvangt de school een speciaal pakket dat kinderen helpt om spelenderwijs sneller Nederlands te leren. De Fakkel van basisschool Het Rinket in Heemskerk is een centrale opvangklas voor nieuwkomers. De actie komt tot stand in samenwerking met de stichting De Jonge Nieuwkomers.

Stichting De Jonge Nieuwkomers vraagt het komende Nationale Voorleesontbijt op 25 januari aanstaande aandacht om jonge nieuwkomers spelenderwijs snel aan het praten en lezen te krijgen. Dat stimuleert de stichting onder andere met door hen specifiek ontwikkelde prentenleesboeken, zoals Kat Kaat is weg (auteur Joke de Jonge, illustraties Juliette de Wit, verschenen bij Uitgeverij SWP). Verder is op die dag een grootscheepse Actie Boektraktatie: honderden prentenleesboeken worden het land in geslingerd om er na het voorlezen ruim 10 nieuwkomersklassen op te trakteren. Daarnaast wordt een aantal scholen een schenking gedaan, in de vorm van een samengesteld speels pakket, waarin naast prentenleesboeken een Memoryspelletje bij beide boeken, beschilderde poppetjes voor een verteltafel en een toneelleesboekje voor beginnende lezers. Dat totaalpakket met vernieuwend materiaal kan in de school rouleren en jarenlang voor nieuwkomers worden ingezet.

Kat Kaat is weg wordt onder meer uitgedeeld op scholen in Amsterdam, Deventer, Dronten, Heemskerk, Hengelo, Hilversum, Rotterdam, Sneek, Texel, Utrecht en Wageningen (foto is in Wageningen).